Saunières dood

Op 17 januari 1917 werd Bérenger Saunière plots overvallen door een hartaanval of beroerte op de belvédère, toen hij zijn warme bureau en bibliotheek gevestigd in Tour Magdala verliet. Marie Dénarnaud zou de priester daar bewusteloos teruggevonden hebben toen hij volgens haar te lang wegbleef. Vijf dagen later op 22 januari overleed Saunière in zijn bed op het gelijkvloers van de plaatselijke pastorij.

Hier enkele verhalen die te maken hebben met de dood van de voormalige dorpspriester van Rennes-le-Château.


Saunières sterfbed of toch niet?

In 1997 publiceerde de Engelse Rennes-le-Château onderzoeker Henry Lincoln een foto in zijn boek Key to the Sacred Pattern (Nederlandse vertaling De gewijde vijfhoek) die Bérenger Saunière op zijn sterfbed moest voorstellen.

Saunières sterfbed of toch niet?
Saunières sterfbed of toch niet?
(Foto © Henry Lincoln 1997)


Henry Lincoln had de foto waarschijnlijk van een dorpeling van Rennes-le-Château ontvangen in de jaren 1970. Ondanks de feilloze herkomst van de foto en de schijnbare gelijkenis met Saunière plaatste Lincoln nog steeds vraagtekens bij deze vreemde foto.

Samen met de toenmalige eigenaar van Saunières domein, Henri Buthion, had Lincoln namelijk Villa Bethania en de pastorie volledig onderzocht en nergens konden ze een kamer vinden die perfect bij het beeld van de foto paste. Bovendien deed de aanwezigheid van de bisschopsmijter naast het sterfbed Lincolns wenkbrauwen nog meer fronsen (Lincoln 1997).

Pas in 2004 werd bewezen dat Henry Lincolns argwanende gevoelens omtrent de foto terecht waren. Toen ontdekte de Franse bibliofiel Morgan Roussel echter dat de foto afkomstig was uit het werk Le père Jean abbé de Fontfroide gepubliceerd in Toulouse in 1896. In plaats van Saunière op zijn sterfbed ging het hier dus om de eerwaarde pater Jean van de abdij van Fontfroide, die in 1895 overleed (Berlier, Doumergue, Dugès & Garnier 2008).


De laatste groet aan Saunière

Over Saunières dood, de priester stief op 22 januari 1917, schreef Henry Lincoln in zijn boek nog een andere merkwaardige anekdote die hij verkregen had van een oude dame die beweerde aanwezig te zijn geweest.

Voor de begrafenis zou het lichaam van Saunière naar Villa Bethania gebracht zijn (andere bronnen vermelden Tour Magdala) waar het op een stoel werd gezet en gedrapeerd werd met een karmozijnrode mantel met kwastjes (Lincoln 1997).

De laatste groet aan Bérenger Saunière

De laatste groet aan Bérenger Saunière in Villa Bethania, een fragment uit de strip
"Le secret de l'abbé Saunière"
van Antoine Captier, Marcel Captier en Michel Marrot.


Om een laatste groet te brengen liepen de rouwenden er dan langs en alle vrouwen van het dorp knipten ieder een kwastje van de mantel die Saunière bedekte af. Op deze manier hadden ze een herinnering aan hun bijzondere dorpspriester (Lincoln 1997).

De laatste groet aan Bérenger Saunière
De kwastjes ter herinnering aan de bijzondere dorpspriester, een fragment uit de strip
"Le secret de l'abbé Saunière"
van Antoine Captier, Marcel Captier en Michel Marrot.


Volgens sommigen moeten we hierin de voltrekking zien van een of andere mysterieuze rite, maar in het boek L'Héritage de l'Abbé Saunière van Claire Corbu en Antoine Captier lezen we een meer aannemelijke verklaring voor deze gebeurtenis.

Het lichaam van Saunière werd door Marie Dénarnaud en haar ouders overgebracht van zijn kamer op het gelijkvloers in de pastorij naar de ingang van Villa Bethania, die zich recht tegenover de pastorij bevond. Het was voor hen fysiek onmogelijk om het lichaam naar de eerste verdieping van Villa Bethania te dragen waar de rouwkamer in gereedheid zou worden gebracht door Marie (Corbu & Captier 1985).

Het lichaam van Saunière werd dus tijdelijk in een grote zetel in de inkomhal van Villa Bethania geplaatst, zodat de dorpsbewoners van Rennes-le-Château reeds een groet konden brengen aan hun voormalige dorpspriester. Dénarnaud en haar ouders zouden het lichaam bedekt hebben met een tafelkleed uit Villa Bethania om Saunières nachtkledij aan het oog te onttrekken (Corbu & Captier 1985).

Ondertussen gaf het Marie Dénarnaud de gelegenheid om de rouwkamer in Villa Bethania in gereedheid te brengen en nadat ze beroep had gedaan op enkele sterke mannen uit het dorp, werd het lichaam van Saunière tegen het einde van de ochtend naar de kamer overgebracht (Corbu & Captier 1985).


Saunières begrafenis

In de ochtend van 24 januari 1917 werd Saunière na een misviering om 10 uur in de kerk van Rennes-le-Château, opgedragen door pastoor Rivière van Espéraza, begraven op het plaatselijke kerkhof (Doumergue 2006).

De dienst was bijgewoond door de meeste inwoners uit het dorp en priesters uit de nabije omgeving zoals Antoine Beaux van Campagne-sur-Aude, pastoor Bertrand van Montazels en Saunières vrienden-collega-priesters die van veel verder waren gekomen zoals pastoor Eugène Grassaud van Saint-Paul de Fenouillet (Doumergue 2006).


Grand merci à Monsieur Antoine Captier qui m'a gentiment donné l'autorisation d'utiliser quelques dessins de sa bande dessinée "Le Secret de l'Abbé Saunière".

Le Secret de l'Abbé Saunière Antoine Captier, Marcel Captier en Michel Marrot
Vorige Home