Marie Dénarnaud

Getuigenissen van de familie Corbu

Hetgeen we vandaag de dag weten over het leven van Marie Dénarnaud is grotendeels te danken aan de familie Corbu, de familie die Villa Bethania van haar had overgekocht en die Marie Dénarnaud later in huis had genomen. Van de familie Corbu weten we ondermeer dat Dénarnaud de gewoonte had om elke nacht het kerkhof van Rennes-le-Château te bezoeken. Zoals zij haar gekend hebben, liep Marie ook steeds somber en donker gekleed rond (Captier & Corbu 1985).

Huishoudster en vertrouwelinge

Marie Dénarnaud werd op 12 augustus 1868 in het dorp Espéraza geboren. Ze was de dochter van een hoedenmaker en op achttienjarige leeftijd verliet zij haar werkplaats om de huishoudster te worden van de kersverse pastoor van Rennes-le-Château (de Sède 1967).
In 1892 verhuisden de vader en de broer van Marie eveneens naar Rennes-le-Château, waar ze Saunières pastorie en tuin hielpen restaureren (Andrews & Schellenberger 1996).

Reeds vanaf het begin waren Saunière en Dénarnaud onafscheidelijk met elkaar verbonden. In het dorp deden kwatongen ook geruchten verspreiden dat ze een relatie zouden hebben gehad (de Sède 1967).
Het staat wel vast dat Marie Dénarnaud deelgenote was in de geheimen van haar baas. Wanneer Saunière op reis was en er voor hem een brief in het dorp toekwam, verstuurde zij ook de door Saunière voorafgeschreven verontschuldigingsbrieven waarin stond dat Saunière op dat moment geen tijd had om de bewuste persoon te beantwoorden.

Toen Saunière op het hoogtepunt was van zijn macht, liep Marie steeds gekleed volgens de laatste mode uit Parijs en werd daarom door de jaloerse dorpsvrouwen 'madone' genoemd (van Urk 2003).
Saunière had haar in die periode ook juwelen geschonken.

Na de dood van Saunière werd zijn testament geraadpleegd. Tot ieders grote verbazin bleek het dat hij blut was. Al zijn bezittingen, waaronder Villa Bethania, de landerijen en geld, stonden namelijk op naam van Marie Dénarnaud.

De dood van Marie

Zelfs na de dood van Saunière weigerde Marie iets over de herkomst van de rijkdom van haar baas te verklappen, wat het mysterie alleen maar vergrootte.
Op het einde van haar leven verloor Dénarnaud op gegeven momenten haar geheugen en bewoog ze zich voort met grote moeilijkheden (Captier & Corbu 1985). Marie Dénarnaud stierf op 29 januari 1953 in Rennes-le-Château en nam het geheim mee in haar graf (de Sède 1967).




Vorige Home